• INFORMATIE
  • NIEUWSBLOG
  • SOCIAL MEDIA
  • IN DE GEMEENTE
  • IN DE KLAS
  • CONTACT
  •  
  •  

Hoe het begon in 2012

Drie jaar geleden zagen vijf gemeentes (Maassluis, Midden-Delfland, Schiedam, Vlaardingen, Westland) en het Hoogheemraadschap van Delfland één gezamenlijk doel: een schoon en goed werkend riool, dat wordt gebruikt waarvoor het is bedoeld. Maar hoe bereik je dat? Het begon met uitleggen wat wel en niet in het riool hoort en waarom. Daarna lieten we zien wat mensen dan wél met vet, doekjes en chemicaliën kunnen doen. En natuurlijk geldt ‘jong geleerd is oud gedaan’, dus is het belangrijk dat kinderen nú al leren waar het riool voor is bedoeld. Deze gezamenlijk uitgangspunten resulteerden in de campagne ‘Niet in het riool’. Veel andere gemeenten in Nederland zien het nut en het lef achter deze frisse aanpak en doen mee. U ook?

Samen staan we sterk

Gemeente Midden-Delfland: “Door de goede samenwerking tussen de vijf betrokken gemeenten en het hoogheemraadschap, hebben we een sterke campagne neergezet met een veel groter bereik dan dat we het alleen zouden doen. Door de positieve insteek laten we zien wat onze inwoners dan wél met restproducten kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan de VET-campagne waarbij basisscholen, leerlingen en ouders samen hun uiterste best doen om ervoor te zorgen dat goed rioolgebruik een vanzelfsprekendheid wordt!”

VETstrijd

(c) 2015 Gemeente Vlaardingen. Fotografie: Ron van Rossum.   “In Vlaardingen was vooral de VETstrijd -onderdeel van de campagne ‘Niet in het riool’- een groot succes,” lacht Wethouder Ruud van Harten. Scholen zamelden een maand lang met hulp van leerlingen, ouders en buurtbewoners gebruikt (frituur)vet in dat vervolgens is gerecycled. In totaal maar liefst 1.130 kilo vet! “Het is fantastisch dat een campagne als ‘Niet in het riool’ dat teweeg kan brengen.”

Duik in het riool

riool

Open Riooldag 2013: Door een duik te nemen in het riool werden bezoekers geconfronteerd met de ellende van doekjes en vet in het riool.

Doekjes, tampons en frituurvet horen niet in het riool thuis. Dat hebben ruim 1.200 bezoekers aan den lijve ondervonden tijdens de Open Riooldag in 2013. “De belangstellenden namen letterlijk een duik in het riool als aftrap van onze campagne ‘Niet in het riool’. Het gaat vooral om bewustwording,” legt bestuurder Han van Olphen van hoogheemraadschap van Delfland uit. “Als mensen weten welke ellende die doekjes en vet in het riool veroorzaken, zijn ze eerder bereid hun gedrag aan te passen. De campagne draait nu twee jaar en wij zien een afname in het aantal stilstandsuren in het transportstelsel en verstoppingen op de zuivering. Daar doen we het voor!”.

Jong geleerd…

gastles

Goed voor gezondheid en portemonnee

”In Nederland kunnen we trots zijn op ons schoon en goed werkend riool en dat willen we graag zo houden”, aldus wethouder Bram Meijer van gemeente Westland. De campagne ‘Niet in het riool’ laat op ludieke en heldere wijze zien waar het riool voor bedoeld is. Met gastlessen leren we kinderen nu al wat er niet in thuis hoort. Dit werpt zijn vruchten af. Zo brengen steeds meer Westlanders frituurvet naar inzamelpunten. Vorig jaar is er ruim 2.500 kilo frituurvet ingezameld. Een goed werkend riool is voor iedereen belangrijk, zowel voor je gezondheid als je portemonnee.”

Toiletdames op Maassluise Dag van de Duurzaamheid

28 september 2014. De Dag van de Duurzaamheid. Én de dag dat de toiletdames in Maassluis stonden met hun mobiele poepdoos, op de lokale duurzaamheidsmarkt. Hun missie: een schoon riool dat alleen maar wordt gebruikt waarvoor het bedoeld is. Geen vet, geen billendoekjes en schoonmaakdoekjes in de wc-pot, want dat leidt tot verstopping.